zoeken in deze site
links per onderwerp

01|11|10

Huisartsenpost Enschede biedt zelf jeugdzorg


Huisartsenpost Eudokia in Enschede biedt zelf jeugdzorg aan en verwijst niet door naar bureau jeugdzorg. Volgens huisarts Dick Walstock is Eudokia de eerste huisartsenpost die een deel van de tweedelijnszorg overneemt.

"We kennen de gezinssituatie en staan daardoor dichter bij de problematiek. We kunnen sneller en efficiënter helpen." stelt hij.  Bureau jeugdzorg kampt vaak met lange wachtlijsten. Bij Eudokia kunnen kinderen en jongeren direct worden geholpen. In vijf praatsessies moet duidelijk zijn of de huisartsenpost uitkomst biedt of dat er toch moet worden doorverwezen. Walstock verwacht dat in slechts 20 procent van de gevallen een doorverwijzing nodig is.
Eudokia telt vier huisartsenpraktijken met in totaal elfduizend patiënten. De praktijk heeft een jeugdhulpverlener op hbo-niveau in dienst en kan een beroep doen op een kinderpsycholoog en een gezinsconsulent. Zorgverzekeraar Menzis en de Nederlandse Zorgautoriteit ondersteunen het initiatief. Het gaat in eerste instantie om een proef van drie jaar.


Meer informatie: Jeugd ggz van Eudokia
Bron: ANP > NjI
Provincie Limburg
Sociale kaart              Provincie Limburg